Om oss

Gården

Backens Lantgård ligger i Vinköl utanför Skara, mitt i Skaraborg. Vi bedriver besöksverksamhet för olika målgrupper och erbjuder exempelvis barnkalas. Våra aktiviteter är mestadels utomhus. Hos oss är mötet mellan människa, djur och natur i centrum. Vi erbjuder olika aktiviteter för våra besökare, men alla syftar till att ta till vara de positiva effekter som djur- och naturnära upplevelser har.

Backen är en liten gård där det förr bedrivits jordbruk med djur, men som numera är alldeles för liten för det. Vi har försökt att återskapa känslan av den lilla, gamla gården med lite olika djur och odling för självhushållning. Vi har också en leklada med höhoppning, gungor och en hinderbana. Det finns en grillplats med bänkar nere vid bäcken. I magasinet finns långbord som kan användas som matplats vid våra aktiviteter eller hyras som festlokal.

Djuren

Vilka djur vi har på gården varierar från år till år och de blir fler och fler. Vi har nu hundar, katter höns, kaniner, ankor och får.

Hundarna Neo  och Betty och katterna Eddie och Sonja bor med oss i huset, men brukar komma ut och hälsa på besökare på gården också. 

Fåren är av rasen Gotlandsfår och vi får söta lammungar på våren. 

Hönsen är av olika raser och strövar fritt omkring på gården. De lägger ägg i rosa och beige nyanser. Ibland får de små gula och bruna kycklingar.

Kaninernas ras heter Blå Wiener. De är stora och har fluffig och go päls. Ibland får vi kaninungar och en gång överraskade mammakaninen Stumpan oss med en kull som hon hade gömt undan. 

Vårt nyaste tillskott på gården är myskankorna Blanka och Sigge med sina barn Uno & Co.

Människorna

Jag som driver besöksverksamheten på Backens Lantgård heter Annelie Vaske och det är jag som tar emot och leder er genom aktiviteterna på gården. Jag är socionom och arbetar förutom med lantgården också som biståndshandläggare för personer med funktionsnedsättningar.  Mitt intresse för sociala frågor tillsammans med intresset för djur och natur har lett till att jag startat besöksverksamheten på Backens Lantgård. Jag vill dela med mig av kontakten med djur och natur så att fler får uppleva de lärande, stärkande, lugnande och glädjefyllda mötena.

Jag bor tillsammans med min sambo Matthias här på Backen. Vi tar hand om djuren tillsammans och Matthias driver också byggföretag på gården.